Konservatif Diş Tedavisi

 

 

Diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesiyle doldurulmasıdır. Diş çürüğü günümüzde birden fazla sebebe bağlı olarak diş dokularında oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Birçok sistemik hastalık da ağız içinde önemli belirtiler göstermektedir.

 

Diş Çürüğünün Etkenleri

  • Bakteri plağı

  • Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un vs.)

  • Bünyesel etkenler (Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi vs.)

  • Zaman (Besinlerin ağızda kalış süresi)

Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur.

 

 

 

Kompozit Dolgu

Silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal, çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka dişler için de uygun hâle getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası da aynı seans içerisinde yapılır.

 

Porselen Dolgu

Porselen dolgularda hazırlanan kaviteden ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu kaviteye yapıştırılır.

 

Amalgam Dolgu

Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50anında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnenmemesi önerilir. İyice sertleşen dolgu 24 saat sonra cilalanır.